9.SINIF KİMYA DERS KİTABI CEVAPLARI

9.SINIF MEB YAYINLARI KİMYA DERS KİTABI SAYFA 158-159-160 CEVABI

Bu yazımızda 2021-2022 Eğitim Öğretim yılı 9.Sınıf  MEB Yayıncılık Kimya ders kitabı 4.Ünite Maddenin Halleri sayfa 158-159-160 cevaplarını resimli ve çözümlü olarak sizler için hazırladık.

2021-2022 MEB Yayıncılık 9.Sınıf Kimya ders kitabı cevapları

Öncelikle kendiniz yapmalısınız. Sitemizden yapmış olduğunuz soruların cevaplarını kontrol edebilirsiniz. Deneme sınavları ailesi olarak eğitim öğretim hayatınızda başarılar dileriz.

9.Sınıf MEB Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 158 Cevabı 

NELER KAZANILDI

Görsel 4.3.2’de verilen bal, gliserin, etil alkol sıvıları; aynı şartlarda, aynı anda ve aynı eğimle bir beherglasdan başka bir beherglasa akıtılmaya başlanmıştır. Kaplarda toplanan sıvıların
miktarlarını göz önünde bulundurarak bu sıvıların viskozitelerini karşılaştırınız.

 su < etil alkol < gliserin <bal

9.Sınıf MEB Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 159 Cevabı 

Araştıralım

Endüstride viskoziteyi uygun aralıkta tutabilmek için kullanılan kimyasal maddelerin neler olduğunu araştırarak bunların çevre ve insan sağlığı açısından fayda ve zararlarını arkadaşlarınızla paylaşınız.

Endüstride, viskoziteyi; yani akmaya karşı akışkanın gösterdiği direnci ayarlamaya yönelik kullanılan pek çok kimyasal madde ile karşılaşırız. Bu maddeler, gıda endüstrisinde sıkça kullanılır. 

Sodyum Aljinat: Belirgin bir lezzeti olmayan sodyum aljinat, viskozite ayarı yapmayı sağlar. Bu ayarı içerisine farklı maddeler kullanarak yapar. Gıda endüstrisindeki adı emülgatördür. Bu terime aldığımız gıdaların içeriğine bakarken sıklıkla rastlarız. Katkı maddesi kategorisinde olduğu için ürünlerin raf ömrünü uzatır. Fakat tüketilmesi sağlıksızdır.

Soya Lesitini: Tiroit bezi sorunları ile alerjik etkiye sahip olan lesitin çeşitlerinden soya lesitini, eksik kullanıldığında ise öfkeli ve agresif hallere, hafıza ile ilgili sorunlara sebep olur. Bu maddeyi dengeli tükettiğimiz ölçüde sağlıklı oluruz. Fazlalığında tiroit bezi sorunları ve alerjik etki oluşturur. Antioksidan olarak kullanılan, anatomik tüm sistemlerimizin uyum içerisinde çalışmasını sağlayan, hücrelerimiz için faydalı olan soya lesitini, görüldüğü üzere faydalı etkilere de sahiptir.

9.Sınıf MEB Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 160 Cevabı 

ETKİNLİĞİN SONUÇLANDIRILMASI:

1. Farklı sıvılarda boncukların batma hızını karşılaştırarak sıvıların viskozitelerini kıyaslayınız.

2. Sıcaklık artışı boncukların batma hızını ve sıvıların viskozitelerini nasıl etkilemiştir?

3. Aynı işlem 5 oC’ta tekrar edilirse viskozite nasıl etkilenir?

NELER KAZANILDI?

Öğrenciler viskoziteyi etkileyen faktörleri öğrenmek için deney yapmak istiyorlar. Aşağıda verilen deneyleri bu amaç için kullanabilirler mi? Kullanabilirlerse ‘‘Evet’’ kullanamazlarsa ‘‘Hayır’’ ı daire içine alınız.

9.SINIF PASİFİK-MEB YAYINCILIK KİMYA DERS KİTABI DİĞER SAYFA CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir